Żurawina

Historia i pochodzenie

Żurawina to roślina z rodziny wrzosowatych, która występuje na obszarach półkuli północnej w surowym klimacie, mówiąc dokładniej na torfowiskach i w tundrze. Można spotkać je zarówno na obszarach północnej i środkowej Europy, jak również w Azji (na Syberii, Uralu i Kaukazie).

W dzisiejszych czasach głównymi krajami produkującymi te czerwone owoce są Stany Zjednoczone oraz Kanada. Żurawina stanowi główny surowiec eksportowy w takich stanach USA jak Massachusetts, New Jersey, Oregon, Waszyngton a także Wisconsin. Poza tym prowincjami Kanady, w których kultywuje się uprawę tej rośliny są Kolumbia Brytyjska, New Brunswick, Ontario, a także Wyspa Księcia Edwarda oraz Quebec.

Zastosowanie żurawiny

W głównej mierze żurawinę przeznacza się do dalszego przetwarzania, w rzeczywistości jedynie pięć procent całej uprawy światowej przeznacza się do sprzedaży konsumentom w surowej postaci.

Produktami, które wytwarzane są z owoców żurawiny są soki i różnego rodzaju sosy. Surowe owoce tej rośliny mają zbyt gorzko- kwaśny smak, aby spożywać je w takiej postaci. Jednak w połączeniu z mięsami, a w szczególności z dziczyzną smakują wybornie.

Jaki jest skład żurawiny?

W prawie dziewięćdziesięciu procentach żurawina składa się z wody. Poza tym, w stu gramach tego owocu znaleźć można 0,35 grama białka, a także niemal dziesięć gramów węglowodanów.

Żurawina jest bogata w witaminę C, zawiera także witaminy z grupy B, takie jak B1 i witaminę B2. Składnikami mineralnymi, znajdującymi się w tych owocach są potas (w dużych ilościach) oraz magnez, wapń i fosfor.