Rzepa

Rzepa to warzywo, którego nazwą poprawną jest kapusta właściwa typowa bądź rzepa właściwa typowa. Jest to roślina z rodziny kapustowatych, niezwykle popularna w naszym kraju. To bulwiaste warzywo nie występuje w warunkach naturalnych, jedynie w uprawie.

Nie ma pewności co do rdzennych terenów występowania tego warzywa. Przypuszczalnie rzepa pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, a dokładniej mówiąc z Pakistanu, Afganistanu lub krajów basenu Morza Śródziemnego. Wiadomo natomiast, że to warzywo było pozyskiwane i jadane w starożytnej Grecji czy też w Cesarstwie Rzymskim.

Wygląd i rodzaje warzywa

Zdatną do spożycia część rzepy stanowi jej bulwa. Jej wielkość zależy od odmiany tego powszechnie pozyskiwanego warzywa. Małe, delikatne bulwy są przeznaczone do spożycia przez ludzi, natomiast te duże, mniej smaczne, są uprawiane w celu pożywienia nimi zwierząt.

Bardzo popularnymi odmianami tego warzywa są Goldball, będąca późną odmianą, cechującą się żółtą barwą i miąższem w tym samym kolorze, a także Schneeball, odmiana wczesna, o białym kolorze skórki i miąższu.

Co zawiera rzepa?

W skład rzepy wchodzą takie witaminy jak witamina C, witamina A, a także witaminy z grupy B (Ba, B2). Oprócz tego zawiera ona również składniki mineralne, na przykład wapń, magnez i fosfor, a także w mniejszych ilościach żelazo, kobalt oraz siarkę. Z uwagi na bogaty skład, rzepa od wielu lat cieszy się dobrą reputacją.