Por
Por to roślina dwuletnia będąca przedstawicielem rodziny czosnkowatych. Już długo warzywo to zadomowione jest na terenach kontynentu europejskiego. Pochodzi ono jednak z obszarów Azji Mniejszej. Było także uprawiane w Egipcie, Rzymie czy Grecji.
Na tereny polskie to przypominające cebulę warzywo trafiło w czasach średniowiecza i od tego czasu gości nieprzerwanie w naszej kuchni. Zwykle jest spożywany w formie gotowanej, często również na surowo jako na przykład składnik sałatek.
Cechy warzywa
Por przypomina cebulę, jednak jest od niej znacznie delikatniejszy w smaku. Poza tym, jest dużo dłuższy, posiada także spłaszczone i bardzo długie liście.
Co zawiera por?
To znane warzywo zawiera w swoim składzie dwanaście procent suchej masy, resztę naturalnie stanowi woda. W dwóch procentach por składa się z białek, natomiast w około dziesięciu z węglowodanów.
Por zawiera również związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak witaminy z grupy B (B1, B2), małą ilość witaminy C, a także jeszcze mniej witaminy E. Oprócz tego, to warzywo zawiera takie składniki mineralne jak fosfor czy wapń, jak również żelazo i magnez, te dwa ostatnie w znacznie mniejszych ilościach.
Jakie są właściwości pora?
Por jest uważany za skuteczny środek na zatrucia, dlatego jest polecany szczególnie ludziom skłonnym do problemów z prawidłową pracą układu trawiennego. Poza tym, warto wspomnieć, że osoby mające problemy żołądkowe powinny unikać spożywania tego warzywa na surowo.