Śliwka
Historia i pochodzenie
Śliwka to owoc występujący na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej, w tym również w Europie. W Polsce śliwki napotkać można powszechnie, zarówno w uprawie profesjonalnej, jak również amatorskiej.
Śliwki znane są człowiekowi od tysięcy. Na wzmianki o tym smakowitych owocach można natrafić już w zapiskach starożytnych kronikarzy. Najprawdopodobniej powszechnie występowały one na obszarze bliskiego wschodu.
Wygląd owocu
Śliwka to owalny pestkowiec o twardawej skórce. Kolor śliwki jest przede wszystkim fioletowy czy granatowy, zdarza się, że wpadający w bordowy. Na owocach pojawić się może białawy nalot. Poza tym, miąższ śliwek jest w jaskrawym odcieniu zielonawo- żółtym. Smak śliwek w zależności od tego czy owoc jest dojrzały, czy nie może być słodki lub bardzo kwaśny.
Jaka jest zawartość śliwki?
Śliwka w ponad osiemdziesięciu procentach składa się z wody. Ponad to, w stu gramach owocu znajduje się mało, bo jedynie 0,15 grama tłuszczu, a także ponad pół grama białka i piętnaście gramów węglowodanów.
W owocach znaleźć można witaminę C, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego są one bogatym źródłem potasu, a także zawierają fosfor, magnez i fosfor.
Jakie są właściwości śliwki?
Śliwki z uwagi na pokaźną ilość pektyn (rodzaj błonnika), który zawierają są wspaniałym środkiem, aby przeciwdziałać bolesnym zaparciom. Jednak, nie można z ilością spożywanych śliwek przesadzać, ponieważ może to skutkować problemami układu trawiennego, biegunkami.