Pietruszka

Krótki opis warzywa

Pietruszka to warzywo znane i bardzo powszechne w użyciu na terenie naszego kraju. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych. Jest obecna w zielarstwie i kuchni już od kilku tysięcy lat. Jej lecznice właściwości były znane ludziom od dawnych czasów.

Jest o roślina rosnąca w warunkach naturalnych w wielu krajach i regionach świata. Rośnie dziko między innymi na półwyspie Apenińskim, w północnej Afryce, a także na Bałkanach, na terenie niemalże całej Europy oraz w Ameryce, Australii czy Japonii.

Wygląd warzywa

Zdatnymi do spożycia częściami warzywa są zarówno liście (tak zwana nać pietruszki), jak również spichrzowy korzeń. Korzeń pietruszki przyjmuje barwę białą, natomiast liście mają intensywnie zielony kolor. Korzeń pietruszki cechuje się także charakterystycznym smakiem, rzadko spożywa się go samodzielnie, częściej w zupach.

Co zawiera pietruszka i jakie ma właściwości?

Nać pietruszki jest używana w zielarstwie, a także jako popularna i smaczna przyprawa. Liście pietruszki są niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako środek moczopędny, a także przy występowaniu takich dolegliwości jak na przykład artretyzm czy reumatyzm.

Natomiast korzeń spichrzowy pietruszki również od setek lat uważany jest za dobrze działający środek leczniczy. Pomaga na przykład w przypadku wzdęć, a także reumatyzmu i zapalenia pęcherza, raka płuc, jak również wrażliwości piersi. Oprócz tego, pietruszce przypisuje się właściwości wywołujące miesiączkę i zmniejszeniu bólów menstruacyjnych.