Roszponka

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Roszponka jadalna jest rośliną jednoletnią lub dwuletnią, zaliczaną do rodziny kozłkowatych. Poza tym, należy wspomnieć, że swoje korzenie wywodzi z terenów Eurazji, występuje także na obszarze północnej części Afryki.

W naszym kraju roszponka występuje nie tylko w uprawie, ale także w warunkach naturalnych. Można natrafić na nią w takich miejscach jak na przykład rowy, przydroża, jak również pola uprawne. Jej nazwami powszechnie używanymi przez lata były roszpunka, kozłek sałata, a także rapszonka czy sałatka.

Wygląd i odmiany warzywa

Najpopularniejszymi odmianami warzywa są Etampes, charakteryzujący się ciemnymi, błyszczącymi, malutkimi liśćmi, a także Deutscher Gewohnlicher, który odznacza się żółtozieloną barwą liści, a także ich podłużnym kształtem.. Roszponkę spożywa się na surowo, jak sałatę. Jej liście są skarbnicą substancji odżywczych, szczególnie potrzebnych w okresie zimowym, poza tym , cechuje je charakterystyczny orzechowy posmak.

Co zawiera roszponka i jakie są jak wpłynąć może na nasz organizm?

Sałata roszponka zawiera wiele cennych związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi roszpunka zawiera takie witaminy jak witamina C, witaminy z grupy B, a także witaminę A. Składniki mineralne zawarte w tej sałacie o malutkich listkach to wapń, żelazo, potas, a także fosfor.

Jedzenie roszponki wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, z uwagi na zawartość żelaza. Oprócz tego ważnym składnikiem jest potas, którego w tym zielonym warzywie jest porównywalnie dużo co na przykład w pomidorze. Potas korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia w naszym organizmie.