Karczoch
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Karczoch, a dokładniej mówiąc karczoch zwyczajny, to rodzaj rośliny zielnej z rodziny astrowatych. Jest ona rośliną wieloletnią. Warzywo to uprawiane było już za czasów starożytnego Rzymu i Grecji, gdzie stanowiły ważny element diety. Przed nastaniem wieku dwunastego karczochy stały się powszechne na terenach krajów basenu Morza Śródziemnego.
W naszym kraju uprawa karczocha nie jest upowszechniona.
Wygląd warzywa
Karczoch jest zielono-brązowy i posiada charakterystyczny wygląd. Zdatną do spożycia część w karczochu stanowi fragment główki kwiatostanu, gdy usunie się pokrywające ją stwardniałe łuski, a także mięsiste końce łusek, sam kwiatostan, jak również dno i koniec łodygi.
Należy jednak wspomnieć, że w pąkach nie pierwszej młodości spożyć można jedynie dno kwiatowe.
Co zawiera karczoch?
W karczochu znajduje się około trzech procent białka i tyle samo węglowodanów. Oprócz tego kwiaty tej niepopularnej w naszym kraju rośliny zawierają niemałe ilości witaminy C, wspomagającej pracę naszego układu odporności. Oprócz tego, istotny fakt stanowi obecność w składzie karczocha witamin z grupy B.
Jakie jest działanie karczocha?
Spożywanie wyciągów z karczochów może zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, a także dróg moczowych. Warto także wspomnieć, że karczoch działać może moczo i żółciopędnie.