Dynia

Krótki opis warzywa

Dynia to roślina jednoroczna stanowiąca przedstawiciela roślin dyniowatych. W tym rodzaju wyodrębnia się około dwudziestu gatunków. W warunkach naturalnych dynie występuje na obszarach kontynentu amerykańskiego o ciepłym lub gorącym klimacie.

Jak wygląda dynia?

Dynia odznacza się bardzo charakterystycznym wyglądem. Owoce to duże jagody, które zwykle osiągają wagę nie większą od dwustu kilogramów. Dotychczasowym rekordem wielkości dyni jest ponad siedemset pięćdziesiąt kilogramów.

Dynie mogą przyjmować różne odcienie koloru pomarańczowego. Powszechnie najbardziej kojarzą nam się z intensywnym pomarańczowym.

Popularnymi odmianami tego warzywa jest dynia melonowa żółta, charakteryzująca się pomarańczowym kolorem, która ważyć może od piętnastu do trzydziestu kilogramów, a także dynia Bambino, której waga nie przekracza zwykle dziesięciu kilogramów, jej gruba skóra przyjmuje kolor jasnego żółtego.

Co zawiera dynia?

W stu gramach tego dużego warzywa znajduje się niemal osiem gramów węglowodanów. Oprócz tego, należy wspomnieć, że w dyni znajduje się dużo witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B (B1, B2). Poza tym zawiera ona fosfor, wapń (stosunkowo duże ilości), jak również żelazo, magnez i potas.

Jakie właściwości ma dynia?

Miąższ dyni jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużo soli mineralnych i witamin. Jest ona skarbnicą karotenu, a także błonnika wspomagającego układ trawienny.

Poza tym, warto powiedzieć, że pestki dyni zawierają na przykład lecytynę, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.