Skorzenera
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Inną nazwą tej roślina jest wężymord czarny korzeń. Jest to roślina warzywna należąca do rodziny astrowatych. Skorzenera najprawdopodobniej pochodzi z terenów południowych i środkowych naszego kontynentu, a także z obszarów azjatyckich takich jak na przykład Syberia, Kaukaz czy też Dagestan. Nie jest to warzywo powszechnie uprawiane na całym świecie.
Wygląd i odmiany warzywa
Częścią zdatną do spożycia w tym mało znanym warzywie jest jego korzeń o charakterze spichrzowym. Odznacza się on niezwykle charakterystyczną, bardzo ciemną barwą, przechodzącą nawet w czerń. Miąższ skorzenery przyjmuje białą, kontrastującą z kolorem skórki barwę.
Występuje kilka odmian tego czarnego warzywa. Są nimi Duplex, który cechuje ostre zakończenie korzeni, Czarny Piotruś, mający krótki korzeń o prostym kształcie, a także odmiana Jednoroczna Olbrzymia, posiadająca długie, zwężane korzenie.
Co zawiera i jakie właściwości ma skorzenera?
Skorzenera to warzywo niezwykle odżywcze, mimo to bardzo mało znane i sporadycznie wykorzystywane w naszej rodzimej kuchni. Jest to warzywo będące niezwykle bogatym źródłem związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ona wiele składników mineralnych, między innymi jej korzeń jest bogaty w fosfor, żelazo, magnez, wapń, a także karoten, ód i potas. Oprócz tego zawiera ona witaminę E, witaminę C, a także witaminy z grupy B (B1, B2).