Brokuł

Historia i pochodzenie warzywa

Brokuł to roślina będąca odmianą kapusty warzywnej, która jest rośliną jednoroczną. Przypuszczalnie warzywo to pochodzi z Cypru, wiadomo natomiast, że powszechnie uprawiany był w takich starożytnych krajach jak Grecja czy Rzym.

W dzisiejszych czasach brokuł uprawiany jest w takich krajach jak Stany Zjednoczone (tereny południowej Kalifornii), a także na terenie kontynentu europejskiego, mówiąc dokładniej w Anglii, Hiszpanii, a także we Francji i Włoszech.

Wygląd warzywa

Brokuł, mówiąc kolokwialnie przypomina zielono kolorowego kalafiora. Jednak, należy zaznaczyć, że róża brokuła, czyli jego duży baldachogroniasty kwiatostan, jest znacznie mniej zbity niż u kalafiora. Kwiatostan może osiągać od kilku do kilkunastu centymetrów średnicy.

Jaka jest zawartość brokuła?

Brokuły są bardzo bogate w witaminy. Związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zawarte w tych zielonych, kalafioropodobnych warzywach to na przykład witamina A, witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego należy wspomnieć, że składnikami mineralnymi zawartymi w brokułach są fosfor, wapń, a także w mniejszych ilościach magnez i żelazo.

Jakie są właściwości brokuła?

Niezwykle ważnym i ciekawym faktem dotyczącym tego popularnego warzywa jest to, że zawiera on znacznie więcej witaminy C, porównując go z owocami cytrusowymi. Z uwagi na to jest on wspaniałym uzupełnieniem diety, gdyż wpływa pozytywnie na układ odporności z naszym organizmie.