Rzodkiew

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Rzodkiew to warzywo zaliczane do rodziny roślin kapustowatych. Jej kariera w historii ludzkości trwa nieprzerwanie od setek lat. To specyficzne warzywo było znane już ludom starożytnym. Na swoich stołach gościli ją mieszkańcy starożytnego Rzymu, a także dalekiego kraju Chin.

W dzisiejszych czasach to popularne warzywo jest uprawiane w wielu odmianach, które różnić się mogą między sobą na przykład kształtem czy wielkością.

Wygląd i odmiany warzywa

Rzodkiew dzieli się różne odmiany przyjmujące odznaczające się barwy. Odmiana Ostergruss biała cechuje się białym kolorem korzenia, a także owalnym kształtem, Ostergruss Różowa przyjmuje kolor stanowiący odcień różu. Poza tym, rzodkiew monachijska biała również jest owalna i podobnie jak pierwsza z wymienionych cechuje się białym kolorem. Natomiast rzodkiew Murznka jest najbardziej charakterystyczna, ponieważ przyjmuje czarną barwę i niezwykle ostry smak.

Co zawiera i jakie właściwości posiada rzodkiew?

Rzodkiew to niezwykle odżywcze warzywo. W swoim bogaty składzie zawiera takie związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak na przykład witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina C, witamina PP. Ponad to, w rzodkwi znajduje się wiele składników mineralnych, a są nimi fosfor, żelazo, wapń, cynk, a także potas.

Rzodkiew jest bardzo sycąca, jednocześnie nie tuczy. Dlatego polecana jest osobom poddającym się kuracjom odchudzającym.