Marchew

Krótki opis warzywa

Marchew to roślina z rodziny selerowatych, która powszechnie występuje na terenie Polski i całego kontynentu europejskiego w warunkach naturalnych, a także w uprawie. Jest warzywem znanym już od czasów starożytnych, jednak wtedy jej smak znacznie różnił się od dzisiejszego słodkiego i pysznego, za który tak ją cenimy.

Najbardziej popularnymi odmianami marchwi spotykanymi na polskim rynku są kukurydza Amsterdamska, kukurydza Nantejska, Lenka, a także kukurydza Paryska czy

Wygląd warzywa

Zdatną do spożycia częścią marchwi jest jej korzeń spiżowy, który może przyjmować kolor pomarańczowy, rzadziej natomiast żółty.

Co zawiera marchew?

Marchew to warzywo lekkostrawne, bogate w związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W skład tego pomarańczowego, popularnego warzywa wchodzą takie witaminy jak witamina A (bardzo duże ilości), a także witaminy z grupy B (B1, B2) oraz witaminy C i E. Oprócz tego w marchwi znajdują się takie składniki mineralne jak wapń, magnez oraz fosfor, w mniejszych ilościach żelazo.

Właściwości marchwi

Z uwagi na występowanie w marchwi beta karotenu jest ona wspaniałym środkiem w przypadku kłopotów ze wzrokiem. Ponad to, spożywanie tego pomarańczowego warzywa sprzyja utrzymaniu ładnego wyglądu skóry (uatrakcyjnia barwę skóry, a także wygładza zmarszczki). Oprócz tego, beta karoten przyczynia się także do wzmocnienia odporności.