Agrest

Agrest to roślina, która pochodzi z terenów kontynentu europejskiego. Już w źródłach datowanych na wiek szesnasty, można znaleźć wspomnienie o nim. Jest on jednym z pierwszych krzewów, które wypuszczają na wiosnę piękne pąki.

Wygląd owocu

Agrest to owoc mięsisty, posiadający niezwykle soczysty miąższ. W owocach znajdują się malutkie pestki. Jego skórka odznacza się znaczną grubością, poza tym, jest ona pokryta drobniutkimi włoskami.

Co zawiera agrest?

Owoce tego popularnego w naszym kraju krzewu są bogate w związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bowiem bogate w takie witaminy jak witamina C, mająca korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności, a także witamina Ba i witamina A, wspomagająca pracę narządu wzroku, a także wpływająca pozytywnie na stan i zdrowie włosów, skóry i paznokci.

Jakie są właściwości lecznicze?

Składniki mineralne zawarte w składzie owoców agrestu to między innymi żelazo, magnez czy fosfor i wapń. Ponad to, warto wspomnieć, że agrest przyspiesza pracę układu pokarmowego, i tym samym działa przeczyszczająco. Jest to powodem, dla którego jedzenie agrestu pomaga w przypadku wystąpienia bolesnych zaparć.

Oprócz tego, agrest działa moczopędnie, zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, a także jest zalecany osobom, które borykają się z artretyzmem.

Popularne jest wykonywanie maseczek z agrestu, które korzystnie wpływają na wygląd naszej skóry.