Burak
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Burak zwyczajny, bo tak brzmi fachowa nazwa tego popularnego w naszym kraju warzywa, to roślina uprawna, którego pierwowzór, czyli burak dziki występuje na obszarze Bliskiego Wschodu, a także w okolicach morza kaspijskiego i również w Indiach.
W dzisiejszych czasach burak uprawiany jest na wszystkich kontynentach. Wzmianki na temat uprawy tej rośliny pochodzą już z czasów starożytnego Babilonu. Oprócz tego na pewno uprawiany był w starożytnej Grecji, skąd rozszerzono jego produkcję na tereny państwa rzymskiego.
Wygląd warzywa
Jadalnym podgatunkiem buraka zwyczajnego jest burak ćwikłowy. Jadalny, spichrzowy korzeń tych bordowych warzyw ma czerwone liście. Ponad to, kształt korzenia buraczanego zależny jest od odmiany tego warzywa, występują kuliste korzenie, jak również wydłużone.
Co zawiera burak?
Korzeń jadalny buraka zawiera białko, węglowodany, a także witaminy i sole mineralne. Witaminami zawartymi w tym czerwonym warzywie są witamina C, a także witaminy z grupy B. Sole mineralne zawarte w tym warzywie, to wapń, fosfor, a także magnez i żelazo.
Właściwości buraka
Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, spożywanie buraków zwiększa szybkość przemiany materii. Oprócz tego, sok z buraka może oczyszczać krew, a także wspomagać wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Według niektórych naukowców sok z buraka może także być uważany za napój energetyzujący.