Koper
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Koperek to słynny w naszym kraju dodatek do gotowanych ziemniaków czy różnych domowej roboty zup. Chociaż nazwa jego brzmi koper włoski, jednak pochodzenie tej rośliny jest zgoła odmienne od tego, jakie nasuwa się z uwagi na nazwę.
Roślina występuje w warunkach naturalnych w takich krajach jak Pakistan, Afganistan czy Iran, a także na obszarze basenu Morza Śródziemnego. Występuje także w Australii, na nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych.
Koper jest uprawiany na terenie wielu rejonów kuli ziemskiej, w tym w Polsce.
Jakie są właściwości kopru?
Koper włoski to niezwykle zdrowe warzywo. Jest on bogaty w liczne związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to na przykład witamina C, witamina A, witamina E, a także witaminy z grupy B (B1,B2). Co więcej, w koprze znaleźć można takie składniki mineralne jak fosfor(duże ilości), wapń (duże ilości) czy żelazo (nieduże ilości).
Spożywanie tego popularnego warzywa wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego w naszym organizmie, ponieważ stymuluje ono wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Poza tym, zmniejsza to napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym. W przypadku wzdęć, koper może zmniejszyć ból przez tę dokuczliwą dolegliwość spowodowany. Oprócz tego, może być on spożywany nawet przez niemowlęta.
W przypadku kaszlu, można liczyć na łagodzące działanie oleju sporządzonego właśnie z kopru włoskiego.