Porzeczka
Historia i pochodzenie
Porzeczki to owoce pochodzące z kontynentu europejskiego. Pierwotnie występowały one dziko rosnąc w lasach, gdzie do dzisiaj można spotkać ich niektóre odmiany. Istnieje ponad sto pięćdziesiąt rodzajów porzeczek, z czego aż sześć można znaleźć w Polsce.
Warto wspomnieć, że porzeczki zaczęto uprawiać w ogrodach na przełomie piętnastego i szesnastego wieku.
Wygląd owocu
Owoce rosnące na krzaczkach są małe i kuliste. W zależności od odmiany mogą przyjmować takie kolory jak czarny, czerwony czy nawet biały. Są one niezwykle soczyste i posiadają charakterystyczny kwaśno- gorzkawy smak, który ma wielu zwolenników.
Jaka jest zawartość porzeczek?
W ponad osiemdziesięciu procentach porzeczki składają się z wody. Ponad to, w stu gramach tych popularnych w Polsce owoców, znajduje się niemalże dziesięć gramów węglowodanów, jak również mało, bo jedynie 0,2 grama tłuszczy i około jednego grama białka.
Porzeczki bogate są w witaminę C, zawierają także witaminę E i witaminy z grupy B, jak B1, B2 oraz B6. Są to owoce będące bogatym źródłem potasu, a także w mniejszym stopniu wapnia, fosforu i magnezu. Porzeczki zawierają także pektyny, oraz witaminę PP.
Jakie może być zastosowanie porzeczek?
W naszym kraju produkty z porzeczek są bardzo popularne, a należą do nich soki, dżemy, wina, nalewki, kompoty, a także galaretki.
Z uwagi na to, że porzeczki są bogatym źródłem witaminy C pomagają utrzymać odporność organizmu.