Jeżyny
Historia i pochodzenie
Jeżyny są znane ludziom od setek, a nawet tysięcy lat. Ich ślady znalezione zostały nawet w wykopaliskach z czasów prehistorycznych. Występują one powszechnie na terenie całej Polski, zarówno w lasach iglastych, a także liściastych. Ponad to naturalnie rosną także w całej Europie. Można natknąć się na nie głównie przy drogach leśnych.
Wygląd owocu
Owoce jeżyn są złożone z małych kuleczek. Kolory, w jakich występują zależą od odmiany i mogą być czerwone, czarne, a także ciemnofioletowe.
Jaka jest zawartość jeżyn?
W ponad osiemdziesięciu procentach jeżyny składają się z wody. Ponad to w stu gramach jeżyn znajduje się około grama tłuszczy, a także podobna ilość białka i prawie dziewięć gramów węglowodanów.
Witaminami, które znaleźć można w jeżynach są witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Składnikami mineralnymi zawartymi w tych leśnych owocach są potas (w dużych ilościach), sód, magnez, wapń, małe ilości żelaza, a także fosfor.
Jakie są właściwości jeżyn?
Dzięki bogatej zawartości jedzenie jeżyn ma działanie przeciwgorączkowo. Poza tym, liście jeżyn zbierane na przełomie wiosny i lata, wykorzystuje się w przypadku problemów z Pracą przewodu pokarmowego, a także w przypadku kaszlu.
Oprócz tego, jeżyny wykorzystuje się do leczenia przypadłości na tle nerwowym, działają one uspokajająco. Sok z dojrzałych owoców zalecany jest do sporządzania okładów na wypryski i zasuszoną skórę. Odwar z korzeni działa moczopędnie. Ponad to, napar z młodych listków jeżyn wpływa pozytywnie w przypadku anemii.