Czosnek

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Czosnek zwany fachowo czosnkiem pospolitym to popularny gatunek byliny należącej do rodziny amarylkowatych. Czosnek to nie tylko warzywo, lecz pełni również rolę przyprawy oraz rośliny leczniczej. Jest on rośliną dwuletnią lub jednoletnią. Oprócz tego, należy wspomnieć, że czosnek pochodzi z kontynentu azjatyckiego, mówiąc dokładniej z jego centrum. Właśnie stamtąd przeniesiono jego uprawę najpierw na obszary afrykańskie, następnie do Europy.

Wygląd warzywa

Czosnek zbudowany jest z małych ząbków o charakterystycznym smaku i bardzo ostrym zapachu. Ząbki są pokryte grubą skórką.

Co zawiera czosnek?

To charakterystyczne, lecz bardzo popularne warzywo w około sześćdziesięciu procentach składa się z wody. Poza tym, w stu gramach czosnku znajduje się niecałe trzydzieści gramów węglowodanów.

W skład czosnku wchodzą takie związki będące niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2).

Poza tym, w czosnku pospolitym znaleźć można także wapń, potas, magnez, jak również fosfor, a także siarkę.

Jakie właściwości ma czosnek?

Z uwagi na bogaty skład czosnku, jest on uważany od setek lat za środek leczniczy. Jest niezwykle bogaty (jak na warzywo) w białko, ponieważ w stu gramach tego warzywa znaleźć można jego niecałe sześć gramów.

Z uwagi na duże ilości witaminy C, czosnek jest świetnym naturalnym środkiem uodparniającym. Poza tym, dostarcza on wiele witaminy B1.