Jabłko

Historia i pochodzenie

Jabłka, które rdzennie występowały na terenach umiarkowanych Europy były małe i można powiedzieć, że odmiany jabłek, które znamy dzisiaj są zupełnie od nich inne. Jabłko było od wieków pozyskiwane na terenach Azji mniejszej, skąd w takiej postaci przeniesione zostało także na kontynent Europejski.

Opis jabłka

To kulisty owoc, którego twarda, lecz cienka skórka może przyjmować kolory od krwistej czerwieni, poprzez różne odcienie zieleni do żółci. Jabłko jest wszystkim Polakom bardzo dobrze znane i spożywa się je zarówno na surowo, jak również po obróbce termicznej.

Jaka jest zawartość jabłka?

W głównej mierze jabłko składa się z wody, zawiera jej ponad osiemdziesiąt procent. Poza tym, w stu gramach jabłek znajduje się ponad dziesięć gramów węglowodanów, a także niecałe pół grama tłuszczy i taka sama ilość białka.

Ponad to, w jabłku znajdują się takie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego substancje, jak witamina C, witamina E, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Oprócz tego w tym popularnym owocu znajdują się pokaźne pokłady potasu oraz mniejsze ilości sodu, magnezu, wapnia, a także fosforu.

Jabłka - właściwości

Jabłko jest powszechnie spożywane przez swoim właściwościom smakowym, lecz również dzięki swemu pro zdrowotnemu wpływowi. Jabłka w diecie pozytywnie wpływają na przemianę materii w organizmie, ponieważ bardzo pobudzają te procesy. Ponad to, dzięki zawartości błonnika zmniejszają uczucie głodu i są lekkostrawne. Zarówno zielone jabłko, a także białe jabłka są bogatym źródłem potasu, który wpływa dobrze na pracę serca.

Przeczyszczające właściwości jabłek są zasługą zawartych w nich pektyn, które regulują perystaltykę jelit. Dzięki zawartości krzemu, spożywanie jabłek dodatnio wpływa na urodę, to znaczy na wygląd włosów i paznokci.