Czereśnia
Historia i pochodzenie
Czereśnia to roślina z gatunku różowatych pochodząca z terenów Europy i Azji Zachodniej, można więc nazwać czereśnie naszym rodzimym owocem. Na obszarze naszego kraju rośnie dziko bez ograniczeń, jednak warto zaznaczyć, że najwięcej czereśni rośnie na południu naszego kraju.
Wygląd owocu
Czereśnie to kuliste owoce zawierające stosunkowo duże pestki. Mają charakterystyczny, czerwony kolor, lecz występują także w barwach żółtych i niemalże czarnych (w zależności od odmiany). Rosnące w warunkach naturalnych, średnica nie przekracza jednego centymetra, jednak w dzisiejszych czasach, dzięki zabiegom hodowców, może ona przekroczyć nawet dwa i pół centymetra.
Jaka jest zawartość czereśni?
W ponad osiemdziesięciu procentach czereśnie składają się z wody. Poza tym, w stu gramach owoców znajduje się prawie jeden gram białka, około 0,5 grama tłuszczy, a także piętnaście gramów węglowodanów.
W skład czereśni wchodzą takie związki, jak witaminy z grupy B, jak B1, B2, B6, a także witamina C i E. Oprócz tego zawierają one karoten, sód, potas (w dużych ilościach), wapń, fosfor oraz niewielkie pokłady żelaza.
Jakimi właściwościami odznacza się czereśnia?
Czereśnie polecane są osobo mającym problemy z pracą serca, a także reumatykom. Oprócz tego, warto zaznaczyć, że nie są one łatwo strawne, dlatego spożyte w za dużych ilościach mogą spowodować problemy z żołądkiem.