Grejpfrut

Historia i pochodzenie

Grejpfrut to owoc egzotyczny pochodzący z terenów kontynentu Azjatyckiego. Został on sprowadzony w XVII wieku na wyspę Barbados. Stamtąd jego uprawa rozprzestrzeniła się na cały obszar morza karaibskiego. W dzisiejszych czasach owoc ten pozyskuje się również z upraw w USA (Floryda), a także w Kanadzie.

Wygląd owocu

Owoce grejpfruta to kulista jagoda o średnicy nieprzekraczającej zwykle 15 centymetrów i masie od 200 dp 500 gramów. Barwa przyjmowana przez owoce zależy od odmiany. Skórka może przyjmować zarówno jasnożółty, jak również czerwony czy różowy kolor.

Ciekawostkę stanowi fakt, iż owoce grejpfruta rosną w kiściach, podobnych do tych, na których znajdują się owoce winorośli. Stąd też pochodzi nazwa ‘grapefruit’.

Jaka jest zawartość owocu grejpfruta?

Jest to owoc niskokaloryczny, z uwagi na bardzo dużą zawartość wody ( prawie dziewięćdziesiąt) procent. W stu gramach owocu znajduje się prawie dziesięć gramów węglowodanów, ponad 0,5 białka oraz około 0,2 grama tłuszczy.

W grejpfrucie znaleźć można takie witaminy jak witamina C, witamina E, a także witaminy z grupy B (B, B2, B6). Zawierają również karoten, sód, potas, fosfor, wapń , magnez a także żelazo.

Jakimi właściwościami cechuje się grejpfrut?

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C spożywanie grejpfruta na korzystne działanie w przypadku problemów z pracą jelit czy brakowi apetytu. Oprócz tego przyspiesza przemianę materii, działa przeciwmiażdżycowo.