Brukiew
Historia i pochodzenie warzywa
Brukiew to warzywo nie występujące w warunkach naturalnych, lecz jedynie w uprawie. Jest to odmiana kapusty rzepaku.
Przypuszcza się, że brukiew pochodzi z rejonów Skandynawii lub też Rosji, gdyż na tamtych obszarach do dzisiaj znajdują się pokaźnych rozmiarów uprawy tego warzywa. Szczyty popularności zyskała ona w czasach wojny, na przykład w naszym kraju, oprócz tego pod koniec osiemnastego wieku dotarła ona na tereny angielskie.
W dzisiejszych czasach roślinę tę uprawia się także w takich krajach jak Kanada, jak również Francja.
Jak wygląda brukiew?
Brukiew to bulwa, której kolor można nazwać fioletowym. Na krańcu warzywa przyjmować ono może kolor biały. Jest twarda i posiada charakterystyczny gorzkawy smak.
Co zawiera brukiew?
W stu gramach brukwi znajduje się około półtora grama białka, a także prawie dziewięć gramów węglowodanów oraz niemalże pół grama tłuszczu. Oprócz tego w tym popularnym warzywie zawiera się ponad trzydzieści pięć kilokalorii.
Jakie są właściwości brukwi?
Brukiew należy do warzyw, które w swoim składzie zawierają cyjanoglukozydy, co może sprawiać, że przez spożywanie zbyt dużej ilości tego powszechnego warzywa można doprowadzić do niedoczynności tarczycy w naszym organizmie.
Jednak, należy zwrócić jej honor i powiedzieć, że jest to warzywo niezwykle zdrowe. Zawiera ona wiele witamin i minerałów. Jest polecane przy przykrych zaparciach, gdyż zawiera ona dużo błonnika.