Salsefia
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Salsefia to roślina dwuletnia należąca do rodziny astrowatych. Jest uprawiana w celach pozyskania jadalnych korzeni i liści. Salsefia w warunkach naturalnych występuje w Europie Południowej,, a także w Afryce Północnej, a dokładniej mówiąc w krajach basenu Morza Śródziemnego, na przykład w Turcji, Maroku, Libii, Tunezji. W Algierii była pozyskiwana i spożywana już w czasach starożytnych. Uprawa salsefii rozpoczęła się wraz z nastaniem szesnastego wieku.
Jej nazwą jest także Kozibród porolistny.
Wygląd warzywa
Zdatną do spożycia częścią salsefii jest jej korzeń. Korzeń o charakterze spichrzowym przyjmuje barwę żółtoszarą, a jego długość waha się w przedziale od piętnastu do trzydziestu centymetrów. Natomiast grubość korzeni nie przekracza trzech centymetrów.
Oprócz korzeni salsefii można spożywać również jej młode liście. Są one wydłużone i przyjmują charakterystyczny odcień zieleni, wpadający w seledyn.
Co zawiera i jakie są właściwości salsefii?
W salsefii znajdują się takie witaminy jak witamina C, witamina A, E, a także witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego, w skład tego nieznanego w Polsce warzywa wchodzą takie składniki mineralne jak żelazo,miedź, wapń i magnez. Tego pierwszego jest zdecydowanie najmniej.
Korzenie cechują się dużą wartością kaloryczną, w stu gramach tego warzywa znajduje się ponad dziewięćdziesiąt kilokalorii.