Szalotka

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Szalotka, zwana też czosnkiem askalońskim lub cebulą szalotką to roślina będąca przedstawicielem rodziny czosnkowatych. Przyjmuje się, że to warzywo pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, a dokładniej mówiąc z Izraela, Syrii czy Jordanii.

Warzywo uprawiane jest we wschodnich regionach świata, a także w Europie od czasów krucjat. , niestety w naszym kraju nie zyskało większej popularności i jest uprawiane wyjątkowo sporadycznie. Największym producentem tego warzywa jest Francja. Szalotka jest również uprawiana w Belgii, Holandii i na terenie Włoch.

Wygląd warzywa

Szalotkę stanowią małe, wydłużone cebulki, rosnące w gniazdach. Mogą one przyjmować różne barwy, mogą być na przykład fioletowo-szare, jak również fioletowo brązowe. Szalotka odznacza się charakterystycznym smakiem, który powoduje, że na południu Francji jest ona stosowana głównie jak przyprawa do sosów.

Co zawiera szalotka jakie są jej właściwości?

Szalotka rzadko stosowana jest w lecznictwie. Jest ona jednak bogatym źródłem wielu składników mineralnych. Są w niej zawarte między innymi potas, wspomagający prawidłową pracę serca i krążenie krwi, a także żelazo, fosfor, magnez czy wapń. Oprócz tego, szczypior tego warzywa bogaty jest w witaminę C, która korzystnie wpływa na pracę układu odporności, jak również prowitaminę A, dobrą na skórę. Jest bardzo aromatyczna i soczysta.