Kapusta

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Kapusta to roślina zaliczana do rodziny kapustowatych, która liczy prawie czterdzieści gatunków. Na naszym kontynencie kapusta jest bardzo popularnym i znanym niemalże od wieków warzywem. Oprócz tego, należy wspomnieć, że w warunkach naturalnych to zielone warzywo występuje w takich miejscach na świecie jak na przykład kraje basenu Morza Śródziemnego, a także części kontynentu azjatyckiego o klimacie umiarkowanym.

Wygląd warzywa

W zależności od odmiany kapusta może przyjmować różne kolory, na przykład kolor fioletowy w przypadku kapusty czerwonej lub po prostu zielony w przypadku kapusty pekińskiej zwanej inaczej chińską. Oprócz koloru, kapusty różnią się między sobą wyglądem liści, jedne są pokarbowane na końcach, inne przyjmują prostszy kształt.

Co zawiera kapusta?

Kapusta zawiera wiele związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to między innymi witaminy, takie jak witamina C, E, a także witamina A i witaminy z grupy B (B1,B2). Oprócz tych witamin w kapuście znajdują się składniki mineralne, na przykład żelazo, fosfor, a także magnez i wapń.

Właściwości kapusty

Kapusta to wspaniały produkt wspomagający i korzystnie wpływający na procesy trawienne w naszym organizmie. W przypadku połączenia kapusty z tłustymi daniami mięsnymi, narażamy się na dolegliwości, ponieważ w takich przypadkach to pyszne warzywo jest niezwykle ciężkostrawne.