Kukurydza
Krótki opis i pochodzenie warzywa
Kukurydza to roślina jednoroczna. Odgrywała ona dość znaczącą rolę w krajach kontynentu amerykańskiego jeszcze przed przybyciem tam Europejczyków. Prawdopodobnie uprawę kukurydzy rozpoczęto około siedmiu tysięcy lat temu. Uprawy tej popularnej dzisiaj rośliny podejmowali się Inkowie, Aztekowie czy Majowie zamieszkujący rdzennie Amerykę. Właśnie od Indian Europejczycy zapożyczyli uprawę kukurydzy. Z kontynentu europejskiego, kukurydza dotarła także do zachodniej Afryki, a już w wieku szesnastym na teren Chin. Do Polski kukurydza dostała się w wieku siedemnastym.
W dzisiejszych czasach kukurydza jest powszechnie uprawianą rośliną, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Najwięksi producenci tego warzywa to Stany Zjednoczone (ponad trzysta milionów ton), Chiny (niemal dwieście ton), Brazylia, a także Meksyk. Trochę mniej kukurydzy uprawia się w Indiach i Indonezji.
Co zawiera kukurydza?
Ze względu na fakt, iż kukurydzę cechuje duża wartość pokarmowa w krajach słabo rozwiniętych stanowi ona podstawę wyżywienia. W stu gramach tego warzywa znaleźć można prawie siedemdziesiąt pięć gramów węglowodanów. Ponad to, kukurydza stanowi bogate źródło witaminy A, zawiera także witaminę E i witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego w skład tego żółtego warzywa wchodzą sole mineralne, takie jak fosfor, magnez, a także w mniejszych ilościach wapń i żelazo.
Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego też możliwe jest wykorzystywanie produktów kukurydzianych przez osoby stosujące dietę bezglutenową.