Papryka

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Papryka to roślina pochodząca z kontynentu południowoamerykańskiego. Na tereny europejskie trafiła dopiero w wieku szesnastym. Papryki uprawiane są w ciepłym klimacie, dlatego na skalę przemysłową te kolorowe warzywa są pozyskiwane na przykład w krajach basenu Morza Śródziemnego.

W dzisiejszych czasach na świecie uprawianych jest około dwustu odmian tego pysznego i popularnego warzywa.

Wygląd warzywa

Papryki mogą przyjmować kształty bardziej lub mniej podłużne, w zależności od odmiany. Różnią się między sobą także barwą. Pozyskiwane są papryki przede wszystkim o czerwonej barwie, lecz występują również zielone, a nawet żółte rodzaje.

Co zawiera papryka?

Papryka to soczyste warzywo, zawierające wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym smacznym warzywie znajdują się takie witaminy jak witamina A, C, E, a także witaminy z grupy B (B1, B2). Oprócz tego, w skład papryki wchodzą takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, potas, a także wapń i żelazo (małe ilości).

Jakie są właściwości papryki?

Z uwagi na bogactwo papryki w witaminę C, jej spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu odporności. Ponad to, papryka chili może być stosowana w celu zmniejszenia bólu, oprócz przeciwbólowych właściwości, ma także działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. W przypadku chorowania na takie dolegliwości jak wrzody żołądka, nie należy spożywać ostrej papryki.