Szczypiorek
Szczypiorek to roślina
Szczypiorek to nazwa skrótowa, jednak nazwa prawidłowa tej popularnej w Polsce rośliny brzmi Czosnek szczypiorek. Jest on rośliną należącą do rodziny czosnkowatych i występuje w warunkach naturalnych w wielu miejscach na świecie, na kontynencie europejskim, w Ameryce Północnej, a także w Azji.
Warto nadmienić, iż szczypiorek był uprawiany jako warzywo już setki lat temu. Pozyskiwali go i spożywali mieszkańcy starożytnych państwa. Uprawa na kontynencie europejskim poszerzyła swą skalę dopiero wraz z nastaniem szesnastego wieku. W Polsce jest popularna szczególnie na działkach.
Wygląd szczypiorku
Zdatną do spożycia część tego znanego warzywa stanowią jego liście, przyjmujące intensywną zieloną barwę. Są one powszechnie używane jako przyprawa.
Co zawiera i jakimi właściwościami odznacza się szczypiorek?
Liście szczypiorku są niezwykle bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na działanie układu odporności w naszym organizmie. Zawiera także witaminy z grupy B (witaminę B2 i witaminę B1).
Ponad to, zawierają one duże ilości składników mineralnych. W skład tych zielonych liści wchodzą potas, wzmacniający pracę serca, a także sód, fosfor, wapń i magnez.
Szczypiorek dzięki zawartości olejków eterycznych , które odpowiedzialne są za pobudzenie procesów metabolicznych. Co również ważne, szczypiorek ma właściwości bakteriobójcze, a także obniża ciśnienie krwi i wzmaga apetyt.