Cebula
Historia i pochodzenie warzywa
Cebula to warzywo należące do rodziny czosnkowatych. Jest ono prawdopodobnie rośliną pochodzącą z centrum kontynentu azjatyckiego. W dzisiejszych czasach nie występuje w warunkach naturalnych., jedynie w uprawnych.
W rzeczywistości, oficjalną nazwą cebuli jest czosnek cebula, jednak nie jest ona zwykle używana w całości. Oprócz tego, warto powiedzieć, że właśnie z Azji środkowej ta roslina rozprzestrzeniła się po całym świecie.
Z uwagi na wielką odporność na trudne warunki klimatyczne, nawet wielkie mrozy.
Jak wygląda cebula?
W dzisiejszych czasach cebule mogą mieć różne kolory, od złotożółtej pięknej barwy, aż do fioletów przechodzących w czerwień. Oprócz tego, może mieć ona różne wielkości.
Jakie są składniki cebuli?
Cebula w prawie dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody, ponad to, w stu gramach tego warstwowego warzywa znajduje się 0,21 mg białka, a także ponad dwadzieścia miligramów węglowodanów. Oprócz tego, warto wspomnieć, że w cebuli znajdują się takie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki jak na przykład witamina PP, wapń, żelazo, sód, witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2), witamina A, oraz potas.
Właściwości cebuli
Cebula z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych należy do bardzo zdrowych warzyw. Ponieważ zawiera ona olejek eteryczny, który pływać może na obniżenie ciśnienia krwi, a także wzmacnia pracę serca.