Pomarańcza
Historia i pochodzenie
Pomarańcze to owoce cytrusowe, które pierwotnie występowały na kontynencie azjatyckim, dokładniej mówiąc w Chinach. Nie były o owoce powszechnie znane na świecie. Ani Grecy ,ani Rzymianie nie znali tych popularnych dzisiaj owoców.
Co ciekawe w Europie pomarańcze pojawiły się dopiero w wieku szesnastym. Stało się to za sprawą portugalskich marynarzy, którzy przywieźli je z ich rodzimych Chin.
Pomarańcza jest uprawiana w niemal stu krajach na świecie. Poza tym, aż jedna trzecia całych zbiorów tego owocu przypada na Brazylię, na drugiej pozycji lokują się Stany Zjednoczone, dalsze miejsce zajmują Chiny.
Wygląd owocu
Pomarańcze to kuliste owoce zawierające w swoim składzie dużo wody. Są zwykle średniej wielkości, ich miąższ przyjmuje kolor różnej grubości skórki. Występują także czerwone pomarańcze, a także zielone pomarańcze, wszystko zależy od odmiany owocu. Smak pomarańczy to charakterystyczne połączenie smaków słodkiego i kwaśnego.
Jaka jest zawartość pomarańcza?
Owoc pomarańcza jest niezwykle soczysty. W ponad osiemdziesięciu procentach składa się z wody. Ponad to, w stu gramach tego pięknego owocu znajduje się jeden gram białka, a także 0,2 grama tłuszczy i ponad dziesięć gramów cukrów. Ponad to, pomarańcze jak inne cytrusy poszczycić się może pokaźną ilością witaminy C weń zawartej. Oprócz Tego składnika w pomarańczowym owocu znaleźć możemy duży pokład potasu, a także niemało wapnia, fosforu i magnezu. Zawiera on także witaminy z grupy B, takie jak witamina B1, B2 oraz B6.
Pomarańcze - właściwości
Zdrowe pomarańcze mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również w postaci przetworzonej. Obecność pomarańcza w diecie, jak ma się to w przypadku innych cytrusów, wspomaga pracę naszego układu odporności. Suszone pomarańcze nie są bardzo popularne, jednak owoc pomarańcza sprawdza się w kuchni jako surowiec do przetworów domowej roboty na przykład dżemy czy soki.