Truskawka

Historia i pochodzenie

Truskawka to owoc uzyskany z połączenia azjatyckiej i europejskiej odmiany poziomki. Została ona pozyskana dopiero w osiemnastym wieku. W dzisiejszych czasach są uprawiane niemalże na całym obszarze strefy umiarkowanej i chłodnej podzwrotnikowej.

Główni producenci tych wspaniałych owoców to Stany Zjednoczone, a także Hiszpania, Rosja, a także Turcja. Nasz kraj uplasował się na siódmej pozycji w rankingu uprawy truskawki. Jest u nas produkowane ponad sto osiemdziesiąt tysięcy ton owocu rocznie.

Wygląd owocu

Owoce truskawki mają kolor intensywnej czerwieni. Na ich powierzchni znajdują się maluteńkie nasionka. Są one mięsiste i mówiąc kolokwialnie, można nazwać je przerośniętymi poziomkami. Jednak, nie tylko wielkość odróżnia je od swoich poprzedniczek. Truskawki od poziomek wyróżniają się także smakiem i aromatem.

Jaka jest zawartość truskawek?

W prawie dziewięćdziesięciu procentach truskawki składają się z wody. Ponad to, w stu gramach tych czerwonych owoców znajduje się niemalże jeden gram białka i pół grama tłuszczy, a także niecałe osiem gramów węglowodanów.

W tych owocach znajdują się także witaminy takie jak witamina C, a także witaminy z grupy B (B1,B2). Składniki mineralne jakie zawierają truskawki to potas (duże ilości), jak również magnez, wapń, niewielka ilość sodu, a także fosfor.

Jakie są właściwości truskawek?

Warto wspomnieć o fakcie, który zapewne zadziwi niejednego czytelnika. Otóż, truskawki zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut czy cytryna.