Groch

Krótki opis i pochodzenie warzywa

Groch to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Jest on rośliną jednoroczną, którego odmianami popularnymi i dostępnymi na terenie naszego kraju są groszek Iłówiecki, Lincoln czy De Grace.

Wygląd warzywa

W podłużnych strąkach znajdują się okrągłe nasiona, których średnica nie przekracza dziewięciu milimetrów. Groszek cechuje się charakterystycznym słodkim smakiem. Jest także soczysty i bardzo delikatny.

Co zawiera groch?

Groch jest warzywem niezwykle zdrowym, gdyż zawiera wiele substancji odżywczych. Jest także lekkostrawny. Groszek zawiera takie składniki mineralne jak potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, a także fluor, sód i wiele innych. Oprócz tego w grochu znaleźć można takie witaminy jak witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę E.

Jakie są właściwości zdrowotne grochu?

Z uwagi na fakt, iż groch jest bardzo bogatym źródłem błonnika, a także białka stanowi on zdrowy składnik diety. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Spożywanie grochu może złagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Poza tym, dzięki zawartości błonnika groch wpływa korzystnie na poziom złego cholesterolu we krwi. Suchy groch zmniejsza ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowe, a także udar mózgu z uwagi na zawartość potasu.

Osoby podatne na takie choroby jak kamica nerkowa czy dna moczanowa nie powinny spożywać grochu.