Cebula

Historia i pochodzenie warzywa

Cebula to warzywo należące do rodziny czosnkowatych. Jest ono prawdopodobnie rośliną pochodzącą z centrum kontynentu azjatyckiego. W dzisiejszych czasach nie występuje w warunkach naturalnych., jedynie w uprawnych.

W rzeczywistości, oficjalną nazwą cebuli jest czosnek cebula, jednak nie jest ona zwykle używana w całości. Oprócz tego, warto powiedzieć, że właśnie z Azji środkowej ta roslina rozprzestrzeniła się po całym świecie.

Z uwagi na wielką odporność na trudne warunki klimatyczne, nawet wielkie mrozy.

Jak wygląda cebula?

W dzisiejszych czasach cebule mogą mieć różne kolory, od złotożółtej pięknej barwy, aż do fioletów przechodzących w czerwień. Oprócz tego, może mieć ona różne wielkości.

Jakie są składniki cebuli?

Cebula w prawie dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody, ponad to, w stu gramach tego warstwowego warzywa znajduje się 0,21 mg białka, a także ponad dwadzieścia miligramów węglowodanów. Oprócz tego, warto wspomnieć, że w cebuli znajdują się takie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki jak na przykład witamina PP, wapń, żelazo, sód, witamina C, a także witaminy z grupy B (B1, B2), witamina A, oraz potas.

Właściwości cebuli

Cebula z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych należy do bardzo zdrowych warzyw. Ponieważ zawiera ona olejek eteryczny, który pływać może na obniżenie ciśnienia krwi, a także wzmacnia pracę serca.