Mandarynka

Historia i pochodzenie

Prawdopodobnie ten pomarańczowego koloru owoc pochodzi z terenów Azji południowej. W Europie pojawiła się stosunkowo późno, bo dopiero w dziewiętnastym wieku.

W dzisiejszych czasach jest ona uprawiana w wielu regionach świata. Są to głównie Japonia, Brazylia, kraje basenu morza Śródziemnego, a także południe Stanów Zjednoczonych.

Wygląd owocu

Mandarynki to małe owoce, pomarańczowego koloru, których twarda skórka może mieć różną grubość. Średnica owocu nie przekracza zwykle siedmiu centymetrów. Owoce są kuliste, lekko spłaszczone. Mogą być bardzo słodkie, lecz również kwaśne, w zależności od odmiany owocu.

Jaka jest zawartość mandarynek?

Mandarynki są bardzo soczyste, ponieważ zawierają prawie dziewięćdziesiąt procent wody. Poza tym, w mandarynka w niemal jednym procencie składa się z białka, zawiera prawie dwa procent błonnika, a także niecałe dziesięć procent węglowodanów.

Mandarynki zawierają duże ilości witaminy C, w mniejszych ilościach posiada witaminę A, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, sód, magnez i cynk.

Jakie właściwości mają mandarynki?

Od niedawna wiadomo, ze skórki mandarynek zawierają w swoim składzie związek chemiczny, którego właściwości określa się jako przeciwnowotworowe, który należy do fitoaleksyn.

Dzięki zawartości witaminy C, podobnie jak inne cytrusy, mandarynki wpływają pozytywnie na odporność organizmu. Poza tym, pozytywnie wpływają na zmniejszenie ilości złego cholesterolu we krwi.