Borówka
Historia i pochodzenie
W Polsce borówka brusznica, bo tak brzmi pełna nazwa omawianego owocu występuje powszechnie, niezależnie od wysokości nad poziomem morza, na nizinach, a także w górach. Poza tym warto wspomnieć, że borówka rośnie na obszarach umiarkowanych, a także chłodnych półkuli północnej.
Wygląd owocu borówki brusznicy
Owoce borówki podczas dojrzewania mają biało-kremowy kolor. Borówki dojrzałe przyjmują natomiast intensywną czerwoną barwę. Są małymi jagodami rosnącymi dziko w lesie. Jakie są właściwości borówki?.
Borówki wpływają pozytywnie na prawidłową pracę dróg moczowych, a mówiąc dokładniej jest używana jako środek dezynfekujący właśnie drogi moczowe. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one glikozydy fenolowe i działa na organizm moczopędnie.
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną reguluje czynności trawienne organizmu. Zawiera ona w swoim składzie między innymi witaminę C (w dużych ilościach), a także cukry, pektyny, garbniki oraz kwasy organiczne, sole żelaza, a także fosforany.
W przypadku oparzeń można wykorzystać borówki surowe do sporządzenia skutecznego okładu.
Jak wykorzystać borówkę czerwoną ?
Owoce borówki czerwonej wykorzystuje się do wyrabiania wielu produktów spożywczych. Te małe, lekko kwaskowe owoce stanowią surowiec do produkcji takich wyrobów jak na przykład galaretki do mięs, dżemów, soków, kompotów, a także konfitur.