Sałata

Sałata to roślina jednoroczna, która należy do rodziny astrowatych. Jej łacińska nazwa brzmi Lactuca. Przypuszczalnie pierwotne formy tego warzywa były pozyskiwane na terenach Basenu Morza Śródziemnego. Sałata już od setek lat gości na stołach w większości krajów kontynentu Europejskiego.

Do tego rodzaju należy w przybliżeniu aż sto rożnych gatunków. Typowy gatunek stanowi Lactuca sativa.

Wygląd warzywa

Zdatną do spożycia częścią sałaty są jej liście. Mogą one, w zależności od odmiany przyjmować najróżniejsze kształty i barwy, od intensywnej zieleni, poprzez żółtawy aż do koloru bordowego i fioletowego.

Co zawiera sałata i jakie są jej właściwości?

Sałata zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W swoim składzie posiada na przykład witaminę A, a także witaminy z grupy B (B1. B2) oraz witaminę C i witaminę E. Poza tym, w sałacie znajdują się składniki mineralne. Jest ona bogata w wapń i fosfor, natomiast żelazo oraz magnez występują w sałacie w mniejszych ilościach.

Spożywanie sałaty, ze względu na jej bogaty skład jest bardzo zdrowe i może korzystnie wpłynąć na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie. Po pierwsze, sałata obniża poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ilości złego cholesterolu we krwi. Oprócz tego, jedząc sałatę poprawiamy działanie naszego układu trawiennego. Warzywo ma działanie moczopędne i usprawnia działanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.